+38 (063) 777 33 22
задати питання

Дизайн інтер’єру ресторану

Ресторан — так зване “третє місце”. Тобто він не пов’язаний з будинком і роботою, але відіграє важливу роль в сучасному місті. Тут люди їдять вишукані страви, спілкуються, святкують важливі події, проводять ділові зустрічі, побачення. Щоб випадковий перехожий став постійним клієнтом, важливо врахувати безліч чинників. Один з основних — дизайн інтер’єру. Стиль, продуманість планування, унікальний декор — все це робить загальну концепцію такою, що запам’ятовується та привертає увагу..

Яку роль відіграє дизайн ресторану:

    • Виділяє серед конкурентів
    • Створює певну репутацію у клієнтів
    • Відповідає очікуванням потенційної цільової аудиторії
    • Привертає потенційних клієнтів, підвищує продажі
    • Продовжує концепцію: назва, меню, загальний настрій

    При розробці дизайн-проекту ресторану важливо враховувати:

    • Будівельні нормативи по підбору будівельних і оздоблювальних матеріалів, відстані між предметами меблів, техніки; норми освітлення на квадратний метр
    • Техніку пожежної безпеки та план евакуації з приміщення
    • Санітарні нормативи для кухонного, технічного приміщення, обладнання, санвузлів
    • Передбачуваний трафік в приміщенні
Дизайн інтер'єру ресторану

Основні правила дизайну ресторану

Напрямок ресторану. Заклад має займати певну нішу і відповідати очікуванням певних соціальних і вікових груп. Італійський ресторан піцерія сімейного типу однозначно буде відрізнятися від азіатського ф’южн ресторану для гурманів. Так само як ресторан-кондитерська ніколи не буде схожий на ресторан для банкетів і корпоративів. Це дуже важливо враховувати, оскільки інтер’єр відразу дасть зрозуміти, які тематика і спрямованість у даного місця.

Кухня ресторану. Дизайн-проект і стиль взаємопов’язані з кухнею. Будь-яка кухня буде виражена в дизайні, який її проілюструє. Так, для стейк-хауса будуть підібрані дерев’яні столи та інтер’єр в стилі лофт. Для модного молодіжного ресторану характерні сміливі елементи, графіті, легка недбалість. Для класичної французької кухні — вишуканість та розкіш в традиційному розумінні.

Площа приміщення. У маленькому ресторанчику не варто нагромаджувати багато деталей, а в великому залі створювати відчуття порожнечі. Тут важливо дотримуватися гармонії, яка досягається грамотним плануванням.

Зона для персоналу. Для кухарів, офіціантів, менеджерів ресторан — це місце роботи. Тому приміщення для персоналу проектуються за законами офісу. Це зручні, функціональні зони з усім необхідним.

Стратегія розвитку. Важливо відразу продумати, як буде розвиватися бізнес. Тоді при проектуванні інтер’єру можна залишити місце під майбутнє розширення кухні, збільшення кількості посадкових місць тощо.

Найпопулярніші стилі для дизайну ресторанів

В сучасному дизайні інтер’єру застосовують стилізацію, а не чистий стиль. Це дозволить додати нові елементи вже після ремонту, при цьому не порушуючи загальну концепцію.

Лофт. Промисловий стиль, де оголені труби вентиляції, бетонні перекриття, цегляна кладка. Часто високі стелі або, навпаки, цокольні, напівпідвальні приміщення з арковими склепіннями. В інтер’єрі багато металу і дерева, мінімум декору та текстилю. Освітлення і колірна гамма приглушені, спокійні. Ідеально підходить для ресторану або кафе в історичному центрі міста.

Класичний стиль. Стилізація “під старовину” із застосуванням елементів французького, італійського, американського чи східного стилів. Традиційний інтер’єр з багатим декоруванням, великою кількістю дорогих матеріалів, предметів мистецтва. Підходить для ресторанів класу люкс з вишуканою та авторською кухнею.

Кантрі, еко, етно стилізація. Меблі з природних матеріалів, в інтер’єрі використовуються кування, народні мотиви, традиційна колірна гамма. Підходить для ресторанів з народною та традиційною кухнею.

Прованс нагадує про південь Франції. Колірна гамма спокійна: відтінки бежевого, морської води, піску, зелені. Декор у вигляді рослинних орнаментів, антикварних меблів. Підлога з кам’яною або шорсткою керамічною плиткою, максимально природною. Стиль підходить для дорогих ресторанів або невеликих кондитерських.

Середземноморський. Високі стелі, вікна в підлогу, світлий інтер’єр, м’які крісла замість стільців, багато декоративних елементів. Колірна гамма — морська. Все це нагадає про країни Балкан, узбережжя Греції та Туреччини, затишні італійські кав’ярні.

Американський. Сюди входять різні стилізації, які повертають до 40-х, 50-х, 60-х років 20 сторіччя в США. Знамениті закусочні, де диванчики з високою спинкою і хромовані столи стоять рядами; розкішні театри кабаре з великою кількістю оксамиту і кришталю; більш стримані та вишукані ресторани в Нью-Йорку — все це можна використовувати для натхнення при створенні інтер’єру стейк-хауса, пабу, гастро бару або ресторану з класичною американською кухнею: бургерами, коктейлями, морепродуктами та гриль-меню.

Модерн. Стиль з 20 століття, в якому поєднується розкіш класики та сучасна функціональність. Багато кованих деталей з золота, латуні та міді, строгі лінії меблів, дорогі оздоблювальні матеріали, незвичайні світильники, бра, торшери, підлогове покриття паркет або натуральний камінь — все це нагадує про розкіш кінця 19-го століття. Стиль універсальний, затишний і підходить для будь-якого формату ресторану або кафе.

Дизайн інтер'єру ресторану

Планування ресторану

  • Хол або стійка адміністратора, де у гостей візьмуть верхній одяг, проводять до столика, запропонують меню.
  • Обідня зала. Важливо, щоб столи, стільці, крісла, дивани можна було переміщати. Зал повинен бути спланований так, щоб відвідувачам і офіціантам не було тісно. Мало столиків створює відчуття незаповненості, а надто тісний зал буде позбавлений затишку. У кав’ярнях допускаються барні стійки з високими стільцями, а також їх імітація, наприклад, біля вікна.
  • Перегородки. Це дуже зручне рішення для великих ресторанів. Вони дозволять створити окремі зони як для двох-трьох осіб, так і для великих компаній.
  • Санвузол оформляють в стилі ресторану, з незвичайними деталями. Сучасна сенсорна сантехніка витримає великий потік людей, ймовірність поломок знизиться.

Комплектація ресторану

Освітлення

Правильна світлова схема підкреслить достоїнства інтер’єру, створить потрібну атмосферу в приміщенні. У ресторані використовують відразу декілька джерел світла: люстри, настінні бра, свічки, підвісні світильники, настільні лампи, вбудовані стельові точкові світильники, LED-підсвічування і так далі.

Меблі

Важливо врахувати переваги потенційних клієнтів і розмістити різні види меблів:

  • Диванчики підійдуть великим компаніям
  • В залі можуть бути стільці та крісла
  • Деякі віддадуть перевагу високі барні стільці

Текстиль

Віконний текстиль. Штори, ролети, фіранки — будь-який з варіантів продовжує загальну концепцію інтер’єру і повинен поєднуватися з іншими елементами декору. Він не завжди доречний: наприклад, в просторому приміщенні з вікнами на всю стіну штори будуть надлишковим елементом.

Скатертини не обов’язковий елемент декору і більше підходять класичного стилю. Також вони доречні в ресторанах для проведення банкетів, весіль та корпоративних заходів.

Серветки повинні бути в будь-якому ресторані як частина етикету. Також це можуть бути підкладки під посуд і столові прилади.

Подушки та пледи додадуть місцю затишку, особливо на веранді.

Команда Студії Lemon architecture & interior design (дизайн і ремонт інтер’єрів) виконує дизайн-проекти під ключ. Якщо ви хочете замовити комплексний ремонт з дизайн-проектом в нашій компанії або у вас залишилися питання, натисніть кнопку Запитання в верхньому правому куті екрану.